GROENDAKEN

GROENDAKEN

GROENDAKEN

Een plat dak is meestal een verloren plek, niet fraai om op te kijken. Dankzij een meerlagenopbouw en beplanting van specifieke vegetatie (gras, turf, vetplanten, kruiden, enz.) kan je een saai plat dak omtoveren tot een mooi groendak, sedumdak of tuindak.

De Dakexpert is gespecialiseerd in de renovatie van platte daken met EPDM dakbedekking en de volledige aanleg van groendaken en sedumdaken volgens de regels der kunst.

Interesse? Bel of mail ons voor vrijblijvend advies.

De dakexpert is gecertificeerd plaatser van
BossCover Green

SOORTEN GROENDAKEN

We maken een onderscheid tussen extensieve groendaken en intensieve groendaken of daktuinen.

De meest voorkomende natuurlijke daken zijn extensieve groendaken met een lage begroeiing van sedum-, kruid- en vetplanten.

Deze beplanting vraagt weinig onderhoud. Snoeien of maaien is niet nodig. Een sproeibeurt is enkel aangewezen na een periode van langdurige droge.

Door de eenvoudige en lichte opbouw (ca. 10 cm opbouwhoogte en 100 kg verzadigd/m2) is er geen speciale dakconstructie benodigd. Hierdoor is het een groene en duurzame toepassing voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Een intensief groendak heeft de functie van een echte daktuin, met quasi dezelfde mogelijkheden als een tuin in volle grond. Dit vereist een draagstructuur die geschikt is voor minimum 20cm opbouwhoogte en een belasting van 300 kg/m2.

Opbouw van een groendak

IS IEDER DAK GESCHIKT VOOR DE AANLEG VAN EEN GROENDAK?

De enige voorwaarde is dat het dak voldoende draagkracht heeft. Voor de meest huizen en constructies gebouwd na 1950 is dit geen probleem. Twijfel je, vraag dan advies aan een architect.

Door vele kleine groene oases te creëren, zullen onze steden ecologischer,
gezonder en leefbaarder worden.

VOORDELEN VAN EEN GROENDAK

Esthetisch

Geeft toe, als je vanuit een raam op een grijs dak kijkt wordt je niet meteen vrolijk. Een groendak oogt veel mooier, je dak gaat als het ware op in de natuurlijke omgeving. Door de permanente vegetatie bekom je ieder seizoen een andere aanblik: van frisgroen tot mooie nuances van groen-, geel-, rood- en bruintinten.

Milieuvriendelijk

Vlaanderen heeft te veel verharde oppervlaktes met vergaande gevolgen: meer overstromingen, meer vervuiling, meer opwarming van de aarde,… Groene daken dragen bij aan de oplossing. Bij zware regenval werkt het dak als een buffer die het regenwater opslaat en geleidelijk aan terug afgeeft.
Een groendak zorgt bovendien voor biodiversiteit. Vooral in de steden kunnen groene daken zorgen voor afkoeling.

Luchtkwaliteit

De sedumbegroeiing houdt rondvliegend fijn stof en vervuilde luchtdeeltjes vast waardoor de luchtkwaliteit rond je woning verbetert. Vooral in steden en dichtbebouwde gebieden is dit een belangrijk voordeel.

Weinig of geen onderhoud

Een extensief groendak of sedumdak vraagt quasi geen onderhoud. Je hoeft niet te maaien of te snoeien. Een vakkundig aangelegd groendak is goed bestand tegen alle weersomstandigheden: droogte, regenvloed, vorst,…

Langere levensduur van je dak

De vegetatielaag van een groendak beschermt de EPDM dakbedekking tegen invloeden van zon (UV-stralen) en weer (vocht, temperatuurschommelingen). Uit onderzoek van de Penn State University blijkt dat de levensduur van een dak verdrievoudigt door de aanleg van een groendak.

Geluidsisolerend

De natuurlijke begroeiing op je dak is tevens een zeer goede isolator van de omgevingsgeluiden, een voordeel dat vooral in de steden meespeelt. Contactgeluid door harde regen of hagel wordt sowieso volledig gedempt.

Esthetisch

Geeft toe, als je vanuit een raam op een grijs dak kijkt wordt je niet meteen vrolijk. Een groendak oogt veel mooier, je dak gaat als het ware op in de natuurlijke omgeving. Door de permanente vegetatie bekom je ieder seizoen een andere aanblik: van frisgroen tot mooie nuances van groen-, geel-, rood- en bruintinten.

Hoger rendement zonnepanelen

Zonnepanelen presteren het best bij een lage omgevingstemperatuur. De temperatuur van een zwart dak loopt al snel op tot 70°C en meer. Een groendak daarentegen blijft constant tussen 30°C en 40°C waardoor het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk verhoogt.

Subsidies

Alle gemeenten in Vlaams Brabant, Limburg en de Kempen geven premies voor groene daken. Deze liggen gemiddeld tussen de 20 en 31 euro per m² dakoppervlak. Het maximum bedrag van de premie kan sterk verschillen per gemeente, van 600 euro tot 5000 euro en meer.
Voor informatie kan je terecht bij je gemeente, bij Infrax en op www.premiezoeker.be.

WAAROM KIEZEN VOOR DE DAKEXPERT

Dankzij onze opleidingen en ervaring zijn wij gecertificeerd plaatser van groendaken. Wij werken enkel met deugdelijke en duurzame materialen en specifiek gekweekte vegetatiematten. Je hebt de keuze tussen diverse vegetatiematten: wilde bloemen, sedum, gras, kruiden…

ONZE GARANTIE

  • Meteen groen vanaf de aanleg
  • Mooie vegetatiegroei
  • Weinig of geen onderhoud
  • Geen winderosie
  • Een waterdicht dak

Aan de afwerking en details
zie je meestal het verschil.

Wij kunnen niet genoeg woorden van lof vinden voor De Dakexpert.
Vanaf het eerste contact zat het goed: vriendelijk, vlot, duidelijk. De jongens leverden topwerk, een waardig uithangbord voor hun firma.
Zaakvoerder Claudio is zo gewoon en toch bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Het kan misschien cliche klinken, maar morgen zouden we blindelings opnieuw ons vertrouwen schenken aan Claudio en zijn team.

Simone en André

Linden

Ik ben heel tevreden, zowel over de aanpak als het resultaat.  Op de beurs in Leuven werd ik vriendelijk onthaald en kreeg ik een volledige en heldere uitleg. Dat gaf mij meteen vertrouwen. Binnen de week stond er al iemand aan de deur om op te meten. De offerte was duidelijk en gedetailleerd. De werken werden volgens de afspraak aangevat. Heel professioneel, met bekwame vaklui die alles netjes opruimen. Vanuit mijn tuin geniet ik nu van mijn mooi dak.

André

Wij zijn dankbaar voor het mooie werk dat de Dakexpert bij ons geleverd heeft.
Ons nieuw overzetdak is prachtig en piekfijn afgewerkt.

Hermine en Yvo

Rotselaar

In onze grondige zoektocht naar het meest geschikte overzetdak kozen we voor De Dakexpert.
We waren heel tevreden over de duidelijke uitleg en overzichtelijke offerte.
Met achteraf een prima afwerking.
Een tien op tien voor prijs-kwaliteit!

Piet

Rotselaar

Wij zijn super tevreden over ons nieuw dak. Het is tot in de puntjes afgewerkt.
De dakwerkers waren vriendelijk, en kwamen alle afspraken na.
Topjob!

Tony

Wij hebben de samenwerking met De Dakexpert als bijzonder positief ervaren. Ze hebben ons snel uit de nood geholpen. De communicatie verliep vlot en de werf werd prima opgevolgd. De werken werden mooi uitgevoerd volgens de afgesproken timing, zonder verrassingen. Het team pakte de klus vakkundig aan, alsof het hun eigen huis was. De Dakexpert verdient echt ons aanraden.

Stef & Marleen

Hasselt

Wij zij zeer tevreden met de service van De Dakexpert:  de afspraken werden nageleefd, de prijs was correct
en ze hebben zeer goed werk geleverd. We bevelen deze firma vol vertrouwen aan.

Roger & Jenny

Werchter

Ik kan niets slecht zeggen over Claudio en zijn team. Alles is zeer correct verlopen volgens de afspraken. En ik ben vooral zeer tevreden over de afwerking van de details zoals de bakgoten en zink tegen de schoorsteen.

Guido

Betekom

Mijn man en ik zijn super content van De Dakexpert. Claudio heeft ons goed geadviseerd bij de keuze van dakpannen en sidings. Iedereen mag gerust komen kijken hoe netjes alles afgewerkt is, van de dakramen tot de bakgoot. De afwerking van de gebogen zinken sierrand boven onze voordeur is daar het mooiste bewijs van.

Claudia

Hasselt

Meer info of een offerte?
Bel of mail ons, we komen geheel vrijblijvend kijken en opmeten.
Liever zelf?
Bij ons kan je terecht voor alle nodige materialen en gereedschappen met professioneel advies.

BEL ONS 0493 94 62 56

REFERENTIES GROENDAKEN

De Dakexpert
Panoramastraat 2
3500 Hasselt
BTW BE0774.273.202

privacy policy
disclaimer
cookie notice